Czy warto kupować brykiet do kominka?

Podstawowym paliwem dla domowych kominków jest zazwyczaj drewno. To paliwo najtańsze, co jest jego największą zaletą.

Czasem jednak użytkownicy kominków zastanawiają się, czy nie zaryzykować i nie nabyć innego paliwa. Czy warto kupować brykiet do kominka, dajmy na to?

Brykiet kominkowy to paliwo pod wieloma względami atrakcyjne. Gdybym miał w skrócie wymienić jego zalety, to byłyby to:

  • niska i jednakowa w całej partii wilgotność paliwa, co ułatwia prowadzenie procesu spalania i pozwala na osiąganie największych mocy i sprawności kominka (zresztą o wilgotności paliwa kominkowego już pisałem i nie będę tego tu powtarzać),
  • możliwość zakupu na paletach z dostawą do domu, ale także w mniejszych opakowaniach, w ramach potrzeb (np. gdy brakuje nam go tylko na kilka ostatnich dni sezonu grzewczego),
  • dostępność brykietu w małych, gotowych do spalenia porcjach, co w porównaniu do drewna wymagającego niekiedy rąbania, jest olbrzymią korzyścią.

Problem polega na tym, że brykiet jest po prostu znacznie droższy.

Kosztuje ok. 600-800 PLN brutto za tonę. Trudno jednak to wprost zderzyć z drewnem, które kupuje się w metrach przestrzennych. Gdy jednak uwzględnimy wartość opałową obydwu paliw (np. dla dębu 2 100 kWh na metr przestrzenny, dla brykietu ok. 18 MJ/kg, czyli 5 000 kWh na tonę), wychodzi nam, że:

  • w przypadku drewna za 1 kWh energii zawartej w paliwie płacimy ok. 0,09 PLN,
  • kupując brykiet do kominka płacimy 0,12-0,16 PLN/kWh, a więc znacznie więcej.

A zatem, podsumowując, czy warto kupować brykiet do kominka? Odpowiem w ten sposób.

Jeśli z kominka korzystamy rzadko i liczy się dla nas w szczególności wygoda, to brykiet jest doskonałym paliwem, które uwolni nas od wielu wad drewna.

Jeśli zaś chcemy kominkiem ogrzewać dom, czyli w sezonie grzewczym rozpalamy go codziennie, a zatem będziemy zużywać mnóstwo opału w każdym roku, to brykiet ma mniejszy sens. Wiele pracy przy drewnie można uniknąć np. kupując łuparkę do opału, a problemu z wilgotnością unikniemy kupując drewno świeżo ścięte, a następnie susząc je na własną rękę.

Wpis przypisany do kategorii: Eksploatacja kominków. Hasła tematyczne: .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*